onsdag den 3. oktober 2012

Logbog onsdag


Fra affald til gas


Biogassen Methan dannes ved, at man blander organiske materialer, blandt andet gødning, og affald.  Blandingen skal være så flydende, at den kan pumpes. Derved bliver det en væske man har med at gøre, og denne bliver kladt biomasse. Ved en temperatur på imellem 35-52 grader, opnår bakterierne i stofferne de bedst mulige vækstbetingelser. Desuden skal processen ske i en lufttæt beholder. Bakterierne æder proteinerne, kulhydraterne og fedtet i de organiske materialer, så de forsvinder. I menneskets krop vokser bakterierne sig store, her udvikler de istedet methangas. Denne gas består af ca. 65% methan (CH4) og ca. 35% kuldioxid (CO2), og det er denne blanding der bliver kaldt biogas. Alt efter hvilket materiale man bruger, kommer gassen ud af det efter 2-3 uger. Når den tid er gået, så er ca. halvdelen blevet omdannet til biogas. Den resterende halvdel er svær, at få gjort til gas.
 Denne proces sker også i naturen, i blandt andet moser. Her er vækstbetingelserne gode, da der er iltfrit og høj temperatur. Når det sker i naturen, kan man ikke opsamle gassen. Methanen kommer ud i atmosfæren, og det forurener meget da det er en meget farlig drivhusgas. Derfor er det rigtig godt, at man har fundet ud af, at bruge gassen til noget nyttigt. 
Man kan bruge alle slags organiske materialer, alt fra halm til chokoladeknapper til gylle.
Biogas er en af de billigste, og mest effektive måder, at reducere verdens miløforurening på.


 - Før i tiden var der mange landmænd, der brændte deres haveaffald og halm af. Efter det er blevet ulovligt, er der mange der sælger det til biogas.

 - Biomassen ligger i tanke i omkring 22 dage, hvor gassen bliver dannet. Gassen bliver ført til et gaslager, hvor det er indtil det bliver hentet.
Fysik/kemifaget.dk

 - Biogasanlæggene kan selv brænde det af, og lave det om til energi. Eller de kan sælge det som naturgas.

Faktisk er der mere energi i biogas, end der er i naturgas. Her er der et lille skema som viser det.

 - Biogassen kan bruges til benzin. Biler kan ikke køre udelukkende på biogas, men det bliver iblandet i benzinen, så 5 % er  biogas.

 - Den resterende biomassen bliver igen sendt ud til landmændende, og bliver brugt i stedet for gylle. Det er en bedre gødningsform end gylle, samtidig med at det ikke lugter nært så kraftigt.

Fremvisning

Vi har lavet en lille fremvisning, håber i vil nyde den...